Kosten

 

Kosten aanbouw/uitbouw

Een woning aanbouw kan ervoor zorgen dat je niet hoeft te verhuizen naar een grotere woning, maar toch verrassend  meer  leefruimte krijgt.

De prijs is afhankelijk van de grote van de uitbouw. Bij casco aanbouw/uitbouw moet je denken aan rond de 1000 euro per m2. Het beste kun je een prijsopgave aanvragen voor jouw uitbouw of aanbouw.

Kosten en bouw financiering
Een serre of aanbouw is een zeer dure aankoop, waar in de meeste gevallen een extra hypotheek voor wordt afgesloten. Het is niet nodig te sparen of een persoonlijke hypotheek af te sluiten.  En de rente op de hypotheek is fiscaal aftrekbaar. De hypotheek kan ook worden afgesloten voor andere woningverbeteringen zoals ramen, deuren, kozijnen en dakopbouw of dakkapel.

Vergelijken van aanbiedingen

Allereerst is het belangrijk het uitgebreide aanbod qua kosten en kwaliteit te vergelijken. Deskundige financieel adviseurs helpen je daar in vele gevallen met plezier bij.

De financieel adviseur kan je ook helpen met het uitrekenen van de maximale lening/hypotheek. Of een schatting hiervan maken. Het is goed om verschillende kredietmaatschappijen te vergelijken. Een goedkope hypotheek met goede voorwaarden heb je lang voordeel bij!

Let op! Binnen de overeengekomen voorwaarden kan het dat je een boete moet betalen als je de lening/hypotheek of een deel daarvan eerder wilt terugbetalen. Dit kan aanleiding geven tot ongewenste langlopende contractuele verplichtingen. Vaak staat er een maximaal aflossingsbedrag genoemd in de hypotheekvoorwaarden. Vervroegd aflossen heeft fiscaal een consequentie als je meer dan tien keer het bedrag aflost dan het laagste bedrag dat je op jaarbasis hebt afgelost.

Projectrente

Een tip is om te vragen aan de bank of ze een lager tarief kunnen aanbieden dan ze normaal doen, projectrente. Dit kan echter niet altijd interessant zijn omdat de projectrente voor een beperkte periode geld en daarna misschien een hogere rente moet worden betaald. Laat voorrekenen wat de projectrente zou besparen ten opzichte van een wat hogere hypotheekrente die voor een aantal is. Projectrente is over het algemeen van toepassing op een huis die nog in aanbouw is, vraag de hypotheekadviseur of dit ook mogelijk is mocht je van plan zijn jouw woning flink te verbouwen.

Rentebetalingen

Het belangrijkste rentetarief is de effectieve rente die je betaald. Vraag naar de tarieven en aflossing van de lening.

Bedragen die de staat subsidieert zoals bijvoorbeeld voor dubbel glas of isolatie worden door de bank geverifieerd. De looptijd van de hypotheek is meestal minstens 5 jaar, het is aanbevolen bij goede omstandigheden voor een looptijd van 10 jaar de hypotheek af te sluiten.

Kredietinstellingen kunnen onder bepaalde omstandigheden van de lener een aanvullende zekerheid verlangen.  Dit kunnen garanties, toezeggingen of een (onder)pand. Voorbeelden van dit laatste kunnen effecten of spaarplannen zijn.

Prijzen aanbouw woning

Het beste is om meerdere offertes op te vragen om meer inzicht te krijgen in de prijzen.

© 2012 Aanbouw Woning Onafhankelijk advies