Aanbouw serre

 

Wat is een serre aanbouw?

Serres zijn een mooie aanvulling op elke huis. Ze kunnen zorgen voor extra leefruimte, amusement of eetruimte voor een relatief goedkope prijs. Ze zijn gemakkelijker, goedkoper en sneller te bouwen dan een uitbreiding en ook je partner zou het geweldig vinden! Hieronder een afbeelding van een serre.

Waar is een serre voor te gebruiken?

Een serre is op zeer veel manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld als zithoek, speelkamer maar ook als een plek om lekker gezellig te tafelen.

Als zithoek kun je er een mooie grote bank neerzetten. Eventueel met een plasma tv en je digitale audiospeler. Als je een serre hebt als verlengde van de woningkamer heb je ook nog extra ruimtegevoel.

Als je het gebruikt om te tafelen kun je het zo bouwen dat je zicht hebt op de tuin en kun je van de voordelen genieten van buiten tafelen zonder de nadelen, zoals last van het koude weer of de wind. Een serre met airco zorgt er ook voor dat bij hitte je toch lekker koel binnen kunt zitten (in de zon). Natuurlijk kun je ook lekker zitten en een spelletje doen.

De serre als uitbouw

Er is sprake van een uitbouw als de serre een geheel vormt met het huis en de bestaande gevel is doorgebroken. In zo´n geval moet de serre voldoen aan bepaalde vereisten als goed geïsoleerde wanden, dak en vloer. Het (glazen) dak moet bij een rijtjeshuis geldt over het algemeen een WBDBO (Weerstand tegen Brand Doorslag en Brand Overslag) van 30 minuten hebben. Er wordt aangereden om een glassoort te kiezen voor het dak dat bestand is tegen onder andere hagel en sneeuw. De RC = 2,5m² k/w isolatie-eis  is een dure onderneming als veel glas wordt toegepast.

De serre als aanbouw

Bij een serre als uitbouw worden bepaalde vereisten gesteld door het bouwbesluit. Deze eisen zijn echter niet van toepassing als de serre een aanbouw is aan het huis niet als verblijfruimte wordt beschouwd. Wel moet het degelijk worden gebouwd. De gevel wordt dan beschouwd als een normale buitengevel waar de serre tegenaan wordt geplaatst met bijvoorbeeld openslaande deuren of een schuifpui. In dit geval worden geen isolatie-eisen gesteld aan het dak en de wanden. Ook bij het aanbouwen van een serre is het advies stevig glas te nemen dat bestand is tegen onder andere hagel en sneeuw.

Serre prijzen – Kosten

De kosten kunnen aanzienlijk worden verminderd met een zelfbouw serre. Echter moet men hiervoor in staat zijn objectief te oordelen over de technische mogelijkheden en met een ervaren fabrikant samenwerken.

© 2012 Aanbouw Woning Onafhankelijk advies